Tips

12+3 tips om positief op te voeden!

Kinderen worden niet met een gebruiksaanwijzing geboren. Elk kind is weer anders en dat is mooi, maar de opvoeding kan soms een hele klus zijn. Veel ouders gaan op zoek naar informatie en tips op internet of in boeken over hoe je het beste zo positief mogelijk kunt opvoeden. In dit artikel noemen we 12+3 tips. 

Afbeeldingsresultaat voor opvoed tips

Tip 1: knuffelen 

Kinderen vinden het zo fijn om geknuffeld te worden of om je hand vast te houden. Het is vaak een rustmoment voor je kind maar ook voor jou. Bovendien laat je met een knuffel merken dat je van je kind houdt. Dit zal jullie band versterken. 

Tip 2: complimentjes geven 

Complimenten geven is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Maar vergeet niet om duidelijke en gerichte complimenten te geven. ‘Goed zo!’ is niet gericht en vaak onduidelijk voor kleine kinderen. Voorbeelden van duidelijke en gerichte complimenten zijn;
‘Wat goed dat jij je broek zelf hebt aangetrokken!’ of ‘Wat goed dat jij op het potje hebt geplast’ of ‘Wat goed dat jij je duplo zelf opgeruimd hebt!’ Het stimuleert kinderen om het nog eens te doen.  

Tip 3: Maak tijd voor je kind 

Eventjes contact hebben met je kind is vaak al voldoende, zolang het maar echt contact is. Leg je telefoon aan de kant en kijk naar wat je kind wil laten zien en luister naar wat het te vertellen heeft. Of doe iets leuk met je kind wat jullie allebei leuk vinden.  

Tip 4: Gesprekjes met je kind 

‘Was het leuk op school?’ ‘Waar heb je mee gespeeld?’ Stel vragen aan je kind over dingen waarin ze geïnteresseerd zijn. Stel vragen over wat ze hebben gedaan, maar ook bijvoorbeeld over hun gevoelens. ‘Waarom was je zo verdrietig?’ ‘Hoe voelde jij je toen het verjaardagsfeestje werd gevierd?’ Stel wel gerichte vragen, dat is vooral bij jonge kinderen heel belangrijk. ‘Wat heb je gedaan op school?’ is bijvoorbeeld een te brede vraag waar kinderen geen antwoord op kunnen geven. ‘Ik weet het niet’ zal dan een veelgehoord antwoord zijn. Een gesprekje kun je met je kinderen hebben tijdens het eten, voor het slapen gaan, maar ook tijdens het tekenen of knutselen of in de auto onderweg naar huis.  

Tip 5: Voorkom verveling 

Kinderen vervelen zich en zijn daardoor vervelend. Of zijn ze vervelend en daardoor vervelen ze zich? Zorg voor genoeg materialen en activiteiten en voorkom verveling. Het hoeft niet altijd geld te kosten. Met lege doosjes, kranten, wc-rollen, kleden, enz. kunnen kinderen zich al urenlang vermaken.  

Maar voorkom ook dat er té veel speelgoed ligt zodat kinderen niet meer weten wat ze moeten kiezen en het overzicht kwijtraken. Het is goed om een deel van het speelgoed in de woonkamer te zetten en een deel boven of zelfs op zolder te bewaren. Wissel na een maand weer wat speelgoed om en het is weer als nieuw.  

Geef kinderen ook tips; ‘bouw maar eens een auto van de Duplo!’ of ‘Kun jij de mooiste robot knutselen?’ Zo help je kinderen op weg met het spelen.  

Tip 6: Er zijn grenzen! 

Nee, je hoeft niet alles van je kind te accepteren. Kinderen zullen zich ook aan regels moeten houden die jij ze meegeeft. Er zijn namelijk grenzen. Waarschijnlijk willen de meeste ouders niet dat hun kind op de bank springt. Maak deze afspraak met ze. Je kunt afspraken ook positief formuleren door het woordje ‘niet’ uit de afspraak weg te laten. ‘Je mag niet op de bank springen’ wordt dan ‘de bank is ervoor om op te zitten of te liggen’.  

Maak gelijk duidelijk wat de consequenties zijn als het toch gedaan wordt. En houd je daar dan ook aan. Anders wordt het voor je kind te onduidelijk. Pas de consequentie direct toe en niet pas de volgende dag.  

Tip 7: Blijf niet in een boze bui hangen 

Soms ben je gewoon even boos op je kind en dat is logisch. Kinderen leven vaak in het moment en na een boze bui kunnen ze ineens ontzettend lief gaan spelen. Blijf niet boos, dat is ontzettend verwarrend, vooral voor jonge kinderen. Geef nu juist een compliment en een heel dikke knuffel.  

Tip 8: Geef zelf het goede voorbeeld 

Als jij iets van je kind verwacht, maar je doet het zelf niet, dan word je niet serieus genomen door je kind. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als jij wilt dat je kind zijn jas aan de kapstok hangt, doe dat dan zelf ook. En zo kunnen er nog genoeg voorbeelden genoemd worden.  

Tip 9: Time-out 

Hoe je best je ook doet, het gaat heus wel eens mis. Peuters zijn nu eenmaal peuters die flink peutergedrag kunnen vertonen. Een time-out kan helpen. Blijf rustig en neem de leiding. De trap of een stoeltje op de gang kan even een momentje voor je kind zijn om uit de situatie te komen. En dat kan voor jou ook helpen om rustig te blijven. Of neem je kind op schoot en houdt het heel dicht tegen je aan. Ook dat kan helpen om weer rustig te worden. Elk kind is weer anders en bij elk kind zal iets anders werken. 

Als je kind daarna weer het juiste gedrag laat zien, geef dan een compliment. 

Tip 10: Stel geen hoge verwachtingen 

Een kind kan niet alles in één keer goed doen. Elk kind is uniek. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Er kunnen grote problemen ontstaan als jij veel te hoge verwachtingen hebt van je kind. Wees realistisch. En leer je kind dat fouten maken mag. En dat fouten er zijn om verbeterd te worden. 

Tip 11: Betrek je kind bij het zoeken naar oplossingen 

Leer kinderen probleemoplossende vaardigheden. Laat ze zelf meedenken naar een goede oplossing als je kind iets doet wat jij niet wilt. Om het voorbeeld nog eens te gebruiken; je hebt liever niet dat je kind op de bank springt. Maar misschien wil je kind zijn energie kwijt en eens lekker spingen. ‘Waar zou je wel op kunnen springen?’ Wellicht komt nu eindelijk eens die trampoline in de tuin, of worden er andere oplossingen bedacht waarbij je kind zijn energie kwijt kan.   

Tip 12: Wees duidelijk in wat jij wilt 

‘Doe nu je schoenen aan!’ klinkt niet zo vriendelijk. Grote kans dat je kind zijn kont tegen de krib gooit. ‘Zou je je schoenen aan willen doen?’ klinkt vriendelijk, maar de kans is dat hij dan ‘nee’ zegt en dat was nu ook net niet de bedoeling. Een ik-boodschap schept al meer duidelijkheid. ‘Ik wil dat jij je schoenen aandoet.’ Of biedt een keuzemogelijkheid; ‘Doe je eerst je schoenen aan, of eerst je jas?’ Zo roep je geen weerstand op en geef je je kind het gevoel om het zelf te mogen kiezen. En daarbij heb jij ook je doel bereikt. Je kind heeft zijn jas en schoenen aan. Dat was toch wat jij wilde? 

Om er helemaal voor je kind te kunnen zijn is het ook belangrijk dat je aan jezelf denkt en goed voor jezelf zorgt. Na 10 tips over het positief opvoeden van je kind, nu nog 3 tips voor het ‘positief opvoeden van jezelf’. Je kind verdient het, maar ook jij verdient het!  

Tip 1: Zorg voor voldoende me-time! 

Ben jij moe, gespannen of maak je je zorgen? Dat gaan je kinderen aan je merken. Voor jou is het dan moeilijk om rustig, ontspannen en positief te blijven. Doe wat leuks! Ontspan! Maak tijd vrij voor jezelf. Al is het maar eventjes, maar doe het! Kinderen mogen ook leren om even zelf te kunnen spelen. En jij? Jij wordt er alleen maar een leukere ouder van omdat je er daarna weer helemaal voor je kinderen kunt zijn!  

Tip 2: Je hoeft niet perfect te zijn! 

Perfecte kinderen bestaan niet, perfecte ouders bestaan ook niet. Kinderen mogen fouten maken, ook jij mag fouten maken. Opvoeden is een proces met vallen en opstaan en met steeds weer nieuwe uitdagingen. Probeer ook gerust nieuwe dingen uit. Wat voor het ene kind werkt hoeft voor een ander kind niet te werken.  

Tip 3: Als je het even niet meer weet … 

Krop je frustraties niet op. Doe het niet alleen. Vraag hulp als je het even niet meer weet. Het helpt al als je bij iemand een luisterend oor vindt. Het helpt al als je bij anderen terecht kunt voor tips. Hoe gaan zij ermee of? Hoe doen zij dat?  

Begin bijvoorbeeld een app-groepje met 3 andere moeders en gooi je frustraties, je vragen, je problemen, je mijlpalen, je liefde, je zorgen, in de app. En weet dat jij er niet alleen in staat. Andere ouders kennen ook jouw problemen, frustraties, zorgen, liefde en nog zo veel meer! Ze hebben het zelf immers ook meegemaakt! 

 

 

 

1 Comment

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *